Nepsy-häiriöt ja arjen haasteet
Mitä on hyvä tietää?
Neuropsykiatriset häiriöt (nepsy-häiriöt), kuten ADHD, autismikirjon häiriöt ja Touretten oireyhtymä, tuovat mukanaan monenlaisia erityispiirteitä ja arkea haastavia tekijöitä, jotka vaikuttavat lasten ja nuorten jokapäiväiseen elämään. Näiden tekijöiden ymmärtäminen ja arjen tukitoimet ovat keskeisessä asemassa, jotta voimme vahvistaa lasten ja nuorten hyvinvointia. Tässä blogissa perehdytään näihin, usein huomiomme ulkopuolelle jääviin tekijöihin tarkemmin.
Haasteet arjen rutiineissa
Nepsy-lapsilla ja -nuorilla arki voi olla täynnä haasteita, jotka liittyvät päivittäisiin rutiineihin:
1. Nukkuminen: Uniongelmat ovat yleisiä. Lapsen voi olla vaikea rauhoittua omaan sänkyyn nukkumaan, ja uni saattaa olla katkonaista tai levotonta. Painajaiset ovat myös yleisiä. Uniongelmat näkyvät arjessa mm. väsymyksenä ja matalana mielialana. Sopivan vireystilan ylläpito on nepsy-lapselle ja -nuorelle muutenkin vaikeaa. Tämän takia riittävästä unesta on huolehdittava.
2. Peseytyminen ja pukeutuminen: Päivittäiset toiminnot, kuten peseytyminen ja pukeutuminen, voivat olla hitaita ja vaatia paljon aikuisen tukea. Haasteet voivat johtua esimerkiksi vaikeuksista suunnitella toimintojen etenemistä tai aistiherkkyyksistä, jotka voivat tehdä vaatteiden tai veden kosketuksesta iholla vaikeaa sietää. Varaattehan riittävästi aikaa mm. peseytymiseen ja pukeutumiseen liittyviin toimintoihin?
3. Syöminen: Syömisen ongelmat ovat tavallisia. Lapsi voi olla valikoiva syöjä, kieltäytyä tietyistä ruoista tai kokea ruokailutilanteet kuormittavina. Usein tämä liittyy sensorisiin erityispiirteisiin, kuten hajujen, makujen ja ruokien koostumuksen herkkään aistimiseen. Hyvä on varmistaa ns. turvaruoalla, että nepsy pystyy ainakin jotain syömään ja lisäksi kannustaa positiivisesti maistamaan uusia makuja.
4. Toiminnanohjauksen vaikeudet: Monilla nepsy-lapsilla ja -nuorilla on vaikeuksia suunnitella ja toteuttaa päivittäisiä tehtäviä itsenäisesti. Esimerkiksi aamutoimien hoitaminen saattaa kestää, koska lapsi ei muista rutiinien järjestystä, unohtuu omiin ajatuksiinsa tai juuttuu kiinni yksityiskohtiin. Usein nepsy-lapsi ja -nuori tarvitsee toiminnanohjaukseen tukea, jotta arki helpottuu.
Kohti sujuvampaa arkea
Nepsy-lasten ja -nuorten arki voi olla monin tavoin haastavaa, mutta oikeanlaisella tuella ja ymmärryksellä voidaan saavuttaa merkittäviä edistysaskeleita. Välillä nepsy-piirteet toimivat myös voimavarana ja nepsy saa esim. enemmän aikaan kuin neurotyypillinen kaverinsa. Jokainen lapsi ja nuori on ainutlaatuinen, ja heidän vahvuuksiensa tunnistaminen on avain tasapainoisen elämän rakentamiseen. Kun haastavat tilanteet kohdataan lempeästi ja oikealla tavalla tukien, saa lapsi mahdollisuuden kasvaa omilla ehdoillaan – turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä.
Tsemppiä kasvatustyöhön toivotellen, Mari